Εμβόλια για την οζώδη δερματίτιδα

FacebooktwitterFacebooktwitter

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιο, ενημερώνει για την Οζώδη Δερματίτιδα, με αφορμή την εν εξελίξει εξάπλωση του νοσήματος στη γειτονική μας Τουρκία. Από το 2014 το νόσημα έχει διαγνωσθεί στη βοοτροφία της Τουρκίας και το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση και να εξαπλώνεται όλο και εγγύτερα προς τη χώρα μας. Το νόσημα μολύνει τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των βουβαλιών. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αρθρόποδων, τα οποία δρουν ως μηχανικοί φορείς. Σε μικρότερη έκταση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή και με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, στο οποίο εκκρίνεται.
Kλινικά συμπτώματα: Πυρετός άνω των 41ο C, ο οποίος διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ρινίτιδα , επιπεφυκίτιδα και υπερβολική σιελόρροια. Έντονη πτώση γαλακτοπαραγωγής. Μετά από 7-19 ημέρες από τη μόλυνση, εμφανίζονται επώδυνα οζίδια διαμέτρου 2-5 εκατοστών, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα , το μαστό και το περίνεο.
Η δική μας εκτροφή είναι έτοιμη για την παραγγελία του εμβολίου, σε ποσότητα απαραίτητη για όλο τον ζωικό πληθυσμό που διαθέτουμε. Η εξασφάλιση του θα γίνει με δικά μας έξοδα και η φύλαξή του αλλά και η εφαρμογή του όταν και αν κριθεί απαραίτητο, θα γίνει από την κτηνιατρική υπηρεσία.

Comments are closed.